Regina Ana și analfabeții

Regina Ana și analfabeții

img532Date triste. România ocupa primul loc în Europa la capitolul analfabeți, iar 42% dintre români sunt analfabeți funcțional, potrivit Centrului de Evaluare și Analize Educaționale. Moartea Reginei Ana a stârnit reacții diverse, iar unele surprinzătoare. Acuzația principală: nu știa limba română. Acuzația secundară: n-a făcut nimic pentru România. Datele de mai sus, cu link către surse, ne arată cine vorbește. Și cred că Regina Ana a făcut destule nu doar pentru România, țară pe care a reprezentat-o impecabil, ci și pentru libertate, fiind pe front doi ani și jumătate ca șofer de ambulanță și infirmieră. La fel și tatăl ei, dar și frații ei. Întreaga familie s-a prezentat voluntară la arme. Până la urmă, dacă tot ne permitem să-i judecăm pe alții, mai ales pe cei care nu se pot apăra, cred că ar trebui să privim spre fapte. Și le avem înșirate într-un interviu al Eugeniei Vodă luat Majestății Sale Regina Ana, în 2008. Unul în care modestia, bunul simț și decența sunt umilitoare pentru cei care acuză. Procurorii din oficiu nu pot fi suspectați că dețin aceste calități. În incheiere, citez doar câteva răspunsuri din interviu.

img532„Eugenia Vodă: Să continuăm chestionarul lui Proust. Locul în care v-ar plăcea să trăiți?

Regina Ana: Sunt fericită unde mă aflu.

Realizator: Care e visul dvs. de fericire? Cum vă imaginați fericirea?

Regina Ana: Nu am nevoie să îmi imaginez, sunt fericită.

Realizator: Ați studiat la Paris?

Regina Ana: Nu. Pentru că a trebuit să muncesc. Pentru că părinții mei au vrut ca noi toți să avem un serviciu. Dacă ai un serviciu, muncești, nu puteai începe să te distrezi. Noi am mers toți la muncă și fiicele mele lucrează toate. Trebuie să muncești.

Realizator: Indiferent de banii pe care îi ai?

Regina Ana: Absolut!

Realizator: Dar dacă ați fi fost posesoarea unei mari averi?

Regina Ana: Știți, munca vă conferă libertate. Dacă nu munciți, ce faceți, ieșiți, vă plictisiți? Dacă aveți un serviciu, sunteți fericit. /…/ Munca este ceva important.

Realizator: Antipatii. Pot exista. O realitate este, și anume este vorba de realitatea arborelui genealogic. Pe de altă parte, ați remarcat că arborele genealogic nu este suficient ca să facă din cineva un profesionist al nobleței și că există persoane – am văzut, chiar dumneavoastră povestiți admirația pentru Elisabeta Rizea – există țărănci, de pildă, care au o noblețe…

Regina Ana: Așa este. Iată, de pildă, cum vorbiți despre această doamnă extraordinară /…/, despre ce a făcut ea în viață. Cred că este o mare doamnă. Nu e nevoie sa fii nobil pentru a fi mare.

regina3Realizator: Deci ați fost locotenent, în Al Doilea Război Mondial. Și ce ați făcut?

Regina Ana: La început, am condus o ambulanță. Era o muncă foarte grea, pentru că vedeai atât de multă suferință… Tineri despre care știai că o să moară și nu puteai face nimic pentru ei decât, uneori, să-i ții de mână.

Realizator: Ați ținut mâna unor tineri care mureau în ambulanță?

Regina Ana: Da, da. Întotdeauna trebuie să oferi dragoste, dacă poți. Nu aveau părinți, nu aveau pe nimeni. Erau foarte tineri și am văzut multe asemenea situații… După asta, m-am mutat și am devenit șoferul comandantului. Făceam curierat.

Realizator: Erați pe front. Și cât timp ați stat pe front?

Regina Ana: Aproape doi ani și jumătate.

Realizator: Doi ani și jumătate? V-ați riscat viața, nu?

Regina Ana: Dar toată lumea își risca viața!

Realizator: Continuăm chestionarul lui Proust. Ce detestați cel mai mult?

Regina Ana: Sunt multe lucruri care nu-mi plac, dar pe primul loc sunt oamenii îngâmfați, cu nasul pe sus. Care-i privesc pe ceilalți de sus.

Realizator: Detestați aroganța.

Regina Ana: Da, aroganța.

Realizator: Și n-ați pictat niciodată?

Regina Ana: Am pictat doar de amuzament.

Realizator: În schimb, ați făcut enorm de multe fotografii.

Regina Ana: Regele este un fotograf formidabil!

Realizator: Dar și dumneavoastră.

Regina Ana: Eu fac fotografii ca să păstrez o amintire, dar el poate fotografia orice. Este un artist și face fotografii minunate”.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.