CoderDojo-școala de programare pentru copii

CoderDojo-școala de programare pentru copii

Când am auzit prima oară despre CoderDojo nu am percutat. Gândul mi-a zburat la o sală de arte marțiale. Abia după câteva secunde ecoul numelui a convins prejudecata inițială. CoderDojo. Coder. Nu e cu arte marțiale, e despre arte mai degrabă digitale. Un dojo pentru cei care scriu coduri. Adică un fel de dojo în care mari maeștri ai informaticii îi pregătesc pe cei care vor deveni “centuri negre” ale programării. Suna prea bine pentru pentru a nu vedea exact despre ce este vorba.

Ca să aflu mai multe, am stat de vorbă cu coordonatorii programului din partea Telekom Romania, partenerul de 5 ani al dojoului din nordul Bucureștiului. Ei povestesc că cei care nu au fost într-un astfel de loc se așteaptă să întâlnească aici puștani tăcuți, absorbiți de limbajul străin al liniilor de cod și reduși la sobrietatea marțială a programatorului luptător la tinerețe. Dar, de fapt, atmosfera este electrizantă, cu puști entuziasmați de ceea ce fac, asistați și îndrumați de mentori la fel de pasionați.

CoderDojo este o comunitate globală de cluburi de programare. A fost inițiată în 2011, în Irlanda, de James Whelton, un licean suficient de pasionat de informatică încât să îi vină ideea de a-i iniția și pe ceilalți în arta programării, și de Bill Liao, un tip cu bani, filantrop și suficient de vizionar încât să prindă repede ideile care pot schimba în bine viitorul. În acest fel au apărut CoderDojo-urile, spații și contexte în care tinerii învață programare într-un mod informal și deschis.

În România funcționează în prezent peste 30 astfel de Dojo-uri. În București sunt trei. Cel mai puternic dintre ele, CoderDojo București Nord, este susținut de cinci ani de Fundația Telekom Romania. În jur de 130 de copii cu vârste între 7 și 16 ani învață gratuit programare în cadrul a trei ateliere distincte. Primul este dedicat celor mai mici, care învață cu ajutorul platformei Scratch. Khan Academy este deopotrivă pentru cei mici și pentru cei cu vârste mai mari. Pentru mine toate acestea sună a noțiuni de Kung Fu, dar acești puști folosesc aceste platforme în mod natural și o fac din pură pasiune. Cei de la grupa care învață cu ajutorul Khan Academy fac jocuri, website-uri sau versiuni pentru Minecraft.

A treia grupă este pentru copiii care au minim 12 ani, atelierul lor fiind specializat în Arduino (electronică asistată de calculator). Acolo sunt pregătiți viitorii experți în tehnologia Internet of Things – adică o lume în care toate obiectele pe care le folosim, mașini, electrocasnice, sisteme de iluminat, haine, aproape orice, sunt interconectate cu ajutorul internetului. Este vorba despre o industrie care, potrivit CISCO, va genera o valoare de vreo 4.600 de milarde de dolari, până în anul 2024. Asta ca să înțelegeți pentru ce se antrenează micii experți în arte digitale de la CoderDojo București Nord@Telekom.

Ei sunt ghidați de mentori voluntari, în general părinți sau tineri pasionați de tehnologie. În barca mentorilor au urcat și câțiva foști „elevi” care au crescut o dată cu CoderDojo-ul București Nord@Telekom. După ce am auzit povestea, am primit încă o confirmare că lumea în care vom trăi în următorii ani va depăși multe proiecții întâlnite în filmele SciFi de acum 10 ani. Pentru că tehnologia avansează cu viteza imaginației și această schimbare se întâmplă deja în zilele noastre. Iar printre artizanii ei se numără copiii antrenați în CodeDojo-uri precum cel susținut de Telekom Romania.

Notă: Găsiți detalii despre proiect pe pagina de Facebook: https://www.facebook.com/CoderDojoBucurestiNord/

 

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.