Cronică. Festivalul Designerilor București vs Gala amFar Cannes

Cronică. Festivalul Designerilor București vs Gala amFar Cannes

O cronică poate prea personală. Aseară au fost trei evenimente mondene. Două în București și unul la Cannes. La două dintre ele n-am ajuns, pentru că am fost interesat de a V-a ediție a Festivalului Designerilor Români și nici nu mă puteam teleporta. Voi face însă o paralelă cumva greșită. Festivalul nostru și Gala amFar (film fashion). Cannes e spectacol total. Vedeți și câteva imagini aici, preluate de pe pagina lui Alin Gălățescu (unde găsiți fix 54). La noi am asistat la o prezentare ce mă trimite cu gândul la zeci de ani în urmă, măcar vreo 20, în care vorbitorii cereau aplauze înainte ca spectatorii să observe măcar un colț de rochie. Doar așa că-s ei simpatici. În prima colecție, am fost surprins de rochiile de mireasă ce păreau realizate din materiale de plapumă. Apoi de manechine. Spre exemplu, o domnișoară avea 1.50 cu tot cu tocuri, plus o burtică pe care doar spam-ul Mihaelei Bilic o poate strânge. Alta deținea un braț frumos ca piciorul meu de gros. O alta era tatuata cu coșuri tot spatele. Imagini desigur oribile peste care puteam trece, dar mă gândesc că poate critica îi va mobiliza pe organizatori să aleagă mai bine modelele. Și au fost două părți bune, în ordinea cronologică. Creațiile tânărului designer Florin Burescu, lansat cu celebrele sale papioane, prezent nu doar la noi, ci și în străinătate, care a omis să posteze pe pagina sa imagini cu noile modele, dar merită atenția noastră. Are imaginație și creativitate.

Pe de altă parte, Anda Mănescu a reușit cu succes să combine tradiționala ia cu modernul. De aici rochiile pe care le observați în imaginea destul de slabă calitativ, dar unghiul nu m-a ajutat. Cred că e mai potrivită pentru a se extinde în țară și străinătate, tocmai pentru că nu este extravagantă, dar calitatea materialelor, broderia manuală și tradiționalul arată o parte a modei mai puțin accesată.

 

Despre Cannes, unde n-am putut să mă teleportez, pot zice doar că imaginile vorbesc fără cuvinte. I-am solicitat un punct de vedere lui Alin Gălățescu, care a descris evenimentul astfel: „Gala amFAR pune în fiecare an lumea modei în conexiune cu lumea filmului în cadrul celui mai prestigios Festival de Film din lume, cel de la CANNES. În această ediție au reușit să strângă impresionanta suma de 30 milioane de dolari – în lupta Anti-Sida. Bella Hadid a fost vioara întâi cu cea mai spectaculoasă ți fotografiata rochie – alături de cele mai numeroase ținute din gală. În rest, cele mai renumite modele din lume și majoritatea invitaților prestigioși de la Cannes au fost prezenți și au strălucit„.

PS Al treilea eveniment a fost Viva Party la 18 ani de la lansare. A fost cumva o paradă a vedetelor autohtone despre care va vorbi cu siguranța doamna cu găina. Îmi scapă numele, dar a fost soția unui creator de pantofi de nepurtat.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.