Turcia, între tentațiile și capcanele vacanțelor all inclusive

Turcia, între tentațiile și capcanele vacanțelor all inclusive

Poți merge gratuit la cinci stele în ditamai Antalya și să nu te distrezi? Eu pot. De aici și ideea articolului, pentru ca norocoșii cititori să fie pregătiți. Am fost invitat de Prestige Tours într-un info trip anual, ceea ce presupune transport, cazare și mâncare la standarde de cinci stele. Adica asta a fost intenția organizatorilor, niște oameni de treabă, care s-au străduit să rezolve câteva situații. Invitația a venit tocmai pentru a observa frumusețea Turciei, lucru de necontestat. Pentru a vă explica dimensiunea zonei: aproape 4000 de hoteluri cu 18 milioane de locuri de cazare. Poți muta România acolo. De vizitat ai, dar aici sunt atât de multe de ales încât mai bine vă orientați singuri. Mare și piscine la discreție. Nisip mai puțin, dar compensezi cu mâncarea, băutura și distracția din cluburile de noapte. Oricum, Turcia merită trecută pe lista de concedii, dar trebuie să fii atent la câteva detalii, apoi să te aștepți la lucruri absolut firești acolo, dar anormale pentru cei care cred că vor ateriza în paradis.

În primul rând, important pentru mine, vei avea un internet jalnic. Aproape peste tot. În al doilea rând, nu spera că vei bea vreo cafea bună, că nu e cazul. Cu mici excepții când găsești în camera de hotel aparate cu capsule. Renumita cafea turcească e un fel de apă de ploaie, iar jumătate de ceașcă are zaț. În al treilea rând și cel mai important, atenție mărită la ofertele all inclusive sau ultra-all inclusive, pentru că nu e același lucru, ci depinde de la hotel la hotel. Fiecare are alt regim, așa că este indicat să vă întrebați agentul de turism ce anume înseamnă. Spre exemplu, vă sugerez două resorturi în care internetul este acceptabil, iar băutura, mâncarea și serviciile se ridică la nivelul de cinci stele. Este vorba de Nirvana (singurul loc de care am rămas îndrăgostit încă de anul trecut) și Rixos. În altele însă te vei trezi că poți consuma doar alcool local, de la bere la vin, apoi pe la 10 sau 11 noaptea ți se stinge lumina pe terasă. Am pățit-o anul trecut. Ah, și să nu uit: după 12 noaptea riști să plătești tot ceea ce dorești, iar prețurile nu-s mici, ci exagerate. Un pahar cu apa trei euro, ca idee. Chiar dacă e de la robinet, iar tu ai în cameră frigiderul la dispoziție, burdușit cu aproape orice.

O altă grijă ca turist trebuie să fie atunci când alegi un hotel nou. Turcii construiesc într-o mare viteză, dar uneori nu-s inspirați. Spre exemplu, am fost cazat într-un hotel nou, deschis de o lună. Aparent, camera era senzațională, dar în scurt timp observi unele greșeli. Baia este separata de dormitor de o ușă de sticlă, care nu e până în tavan. E ușor jenant dacă nu dormi singur, iar în vacanță pleci mai rar neînsoțit. În al doilea rând, din toaleta auzi cum sunt trântite ușile și trag unii apa. Iar este jenant. Ușa la balcon este generoasă, dar nu știu câte straturi de termopan are că îi auzeam pe niște vecini turci cum organizau o telenovelă pe balconul alăturat. Deranjant. Apoi restaurantul, Sărac pentru cinci stele. nu mai zic de cel cu meniul a la carte că râd și acum la desertul lor special: două baclavale lipite și o lingură de înghețată peste. Pe scurt, dacă bucătarul are idee asta la o cina oficială, atunci tu ca patron ești obligat să-l concediezi. Capitolul alcool (chiar dacă nu-s fan) a fost atât de slab că mi s-a părut senzațională limonada. Nu avem nici, nici, era răspunsul chelnerului extrem de amabil.

În rest, dacă sunteți dispuși să colindați Turcia cu mașina, pot depune mărturie că drumuri așa bune am văzut doar în Israel. Țări în care n-am am mers mii de kilometri și n-am observat măcar un accident. Ultima oara, în Turcia am străbătut aproape 1800 de kilometri. Nici la capitolul siguranță nu stau ca la știri, adica m-am simțit protejat. E drept că n-am avut nici ghinionul celor care s-au aflat in zona unor atentate. Dar acum niciun loc din lume nu mai e sigur, după cum observăm. Din fericire, resorturile și hotelurile din Turcia nu sunt ținta atacurilor.

Un ultim avertisement pentru potențialii turiști. Dacă sunteți familiști și mergeți cu copiii, atunci poate fi acceptabil, chiar dacă e un stres. Există resorturi pentru familiști. Am avut neplăcută experiență de a sta o noapte acolo (Turan Prince World Hotel, dacă vreți să vă chinuiți). Era o hărmalăia și o vânzoleală a celor mici de oboseau doar dacă te uitai. Iar în concediu mergi să te relaxezi, nu să vrei să-ți faci bagajele. Prețurile sunt într-adevăr acceptabile, dar cu ce cost. Liniștea ți-o pierzi, iar grija de a nu călca vreun copil trebuie să fie mare, că ei mișună ca furnicile încontinuu. Apoi, din punct de vedere al bucătăriei, nu este recomandat. Înghesuiala te face să uiți de foame, apoi nici nu prea ai ce alege. Și te mai trezești și privit urât de ospătarii stresați, care vorbesc de parcă ar striga și trântesc vesela and co. Așadar, aș evita astfel de chilipiruri. Un agent de turism m-a contrazis: „La banii ăștia e bine (acum ofertele sunt de 399 de euro). În România îi cheltui într-un weekend la mare și nu înțelegi nimic, pe când aici stai o săptămână”. Acum fiecare decide pentru el, dar eu n-aș da un euro pentru o astfel de variantă. Și nu, nici la noi la mare n-aș merge, pentru că noi nu prea avem turism, ci în general servicii slabe.

În final, vor exista cititori care se vor întreba ce m-a mai nemulțumit. Un pic de ghinion. Un program încărcat care nu s-a potrivit cu vremea. Când era de vizitat sau de participat la conferințe, soarele ardea într-o veselie, iar când era timp liber ploaia avea chef de distracție. Vă închipuiți cum ar fi să mergeți în concediu (nu a fost cazul meu, dar alții erau acolo fix pentru asta) și din șapte zile să faci plajă o oră? Am și fotografia ca dovadă.

Pe ultima sută mi-am amintit și de transportul cu avionul companiei AtlasGlobal. Vă recomand să nu vă riscați. La plecare, vei primi instrucțiuni legate de prăbușirea avionului și cum să te salvezi, adica să încerci. Pe monitoare, că domnișoarele nu prestează și au o privire de parcă le ceri de pomană doar dacă te intersectezi din greșeală cu ele. Superioare. Ceva e bine. Când pleci, mâncarea este acceptabilă. Când revii în țară și nu mai ești de folos, primești o bucată de pâine încălzită la microunde. Da, are în interior ceva comestibil, care pare cașcaval. Dacă mori de foame, manâncă. Dacă nu, mai bine. Oricum, toate sugestiile mele sunt din prisma unui om foarte pretențios, căruia îi place mai degrabă să stea acasă decât să meargă într-un hotel care nu are toate condițiile asigurate de stelele primite. Și nici nu-mi voi permite să dezinformez cititorii, prezentându-le basme, chit că așa pierzi pe partea de relații, financiară și de business, dar îți păstrezi credibilitatea.

Sper ca acest articol să vă fie de ajutor.

Foto: Brandedcont.net

Un comentariu la “Turcia, între tentațiile și capcanele vacanțelor all inclusive”

  1. lucia spune:

    Da , Rixos ramane in topul celor mai bune hoteluri .Totusi , in perioada cand eu am fost acolo erau o multime de rusi ( partea asiatica ) . Un fel de… sa zicem fermieri castigatori la tombola. Tarani !!!
    In rest , absolut remarcabil !

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.