Cu aprobarea primarului Firea, legea este sfârtecată cu escavatorul

Cu aprobarea primarului Firea, legea este sfârtecată cu escavatorul

Istoria unui abuz în câteva cuvinte. În Zona protejată 40, respectiv Grădina Icoanei, poți construi un imobil cu maximum două etaje. Primăria Capitalei a aprobat însă ridicarea unei construcții de patru etaje. Acum în iulie. Restul va deveni istorie, la fel ca patrimoniul afectat. Organizația Salvați Zonele Protejate ale Bucureștiului a depus un memoriu oficial, iar unul i-a fost inmânat primarului Gabriela Firea Pandele. Tot asociația a conceput o petiție online și a făcut o pagină de Facebook. Probabil aceste sunt mai simplu de demolat/ignorat decât legea, iar clădirea va fi înălțată atât cât va dori beneficiarul.

Detalii în comunicatul de presă

Opriți distrugerea zonei protejate 40 din Sectorul 2 al Capitalei!

La nici 50 de metri de casa memoriala Ellie Radu, pe strada Icoanei, la nr. 28, un afacerist olandez, în combinație cu mai mulți cetățeni romani, intenționează să construiască un imobil cu cinci niveluri (S+P+3E+4R), într-o zonă de case de patrimoniu, în care PUZ-ul aprobat de Primăria Generală a Municipiului București este P+2E (Zona protejată nr.40).

În 1997 Judecătoria Sectorului 2 a retrocedat într-un mod dubios imobilul din Strada Icoanei nr. 28 către moștenitorii foștilor proprietari. Ulterior casa a fost vânduta de mai multe ori, prin sistem de tip ‘suveică’ între două surori și mai multe firme controlate de acestea. În 2007 casa veche a fost demolată și în 2009 una din firmele care a cumpărat la un moment dat casa, a obținut autorizație de construire a unui imobil cu șase niveluri, autorizație care a expirat în 2011. În tot acest timp proprietarii vremii au lăsat terenul în paragină, nedemarând niciun fel de lucrare de construcție.

În anul 2014 proprietarii au solicitat Primăriei Capitalei eliberarea unei noi autorizații de construcție pentru un imobil S+P+3E+4R, cerere respinsă de Direcția de Urbanism din PMB. În această situație, proprietarii au cerut în anul 2017 autorizație pentru continuarea lucrărilor de construcție, lucrări care nu au fost începute niciodată. Motivul ? În spatele acestei noi cereri stau minciuni grosolane.

În 12 iulie 2017, proprietarii au început lucrările de excavație, declanșând mutilarea arhitecturală și urbanistica ireversibilă a unei importante zone istorice din București. Asta deși legalitatea acțiunii lor este îndoielnică. Mai mult, vecinii sunt îngrijorați de modul în care urmează să se deruleze lucrările, temându-se ca activitatea utilajelor le-ar putea afecta structura de rezistență a propriilor case.

Solicităm prin prezenta petiție anularea autorizației de continuare a lucrărilor de construire din 2017 deoarece aceste lucrări de construire NU au fost realizate niciodată”.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.