La Telekom Romania viitorul se întâmplă azi: soluţii Smart City în Constanța

La Telekom Romania viitorul se întâmplă azi: soluţii Smart City în Constanța

Una dintre cele mai acceptate teorii ale cercetării istorice spune că civilizațiile nu evoluează liniar, ci că, mai degrabă, schimbarile au loc în salturi. Nu se înaintează trecând de la punctul 1 la punctul 2, la punctul 3, ci lucrurile se desfășoară trecând de la punctul 1 la punctul 3. Ceea ce provoacă salturile este nevoia de a umple un gol sau de a răspunde unei nevoi, iar ceea ce răspunde acestei nevoi este, de cele mai multe ori, progresul tehnologic testat deja în altă parte și implementat ca răspuns adresat acelei lipse. De exemplu, atunci când a fost descoperit și adoptat internetul de mare viteză prin fibră optică, tehnologia a fost adoptată de țările care nu aveau mai deloc dezvoltată tehnologia internetului prin modem, precum România. Celelalte țări nu erau pregătite să investescă încă în noua tehnologie tocmai pentru că vechea tehnologie era încă în stare să acopere cererea. Între timp, la nivel mondial, România a ajuns în topul țărilor cu cea mai bună infrastructură de internet. Disponibilitatea tehnologică i-a atras pe oameni determinându-i să se specializeze în zona IT. Ceea ce a transformat întreaga zonă într-un creuzet al inteligenței IT.

La fel stau lucrurile și cu tehnologiile de tip Smart City. Fenomenul digitalizării ia amploare de la un an la altul, făcând orașele din ce în ce mai citizen-friendly, mai puțin costisitoare și mai ușor de administrat prin intermediul tehnologiilor din aria Internet of Things. Este vorba despre acel domeniu care permite oricărui lucru să fie conectat cu orice alt lucru prin intermediul internetului. Acest tip de evoluție face posibilă reducerea substanțială a sincopelor, a blocajelor sau a incidentelor de orice fel.

De pildă, vă conduceți mașina către destinație și aveți nevoie de un loc de parcare. Cu ajutorul unei aplicații care face legătura între mașina dumneavoastră și serverul municipalității, puteți afla exact unde se află un loc de parcare liber. Asta în contextul în care studii recente arată că un sfert din traficul urban este generat de căutarea unui astfel de spațiu disponibil. De asemenea, consumul urban de energie electrică poate fi redus cu ajutorul senzorilor de mișcare instalați pe stâlpii de iluminat stradal care se activează doar dacă detectează mișcare în acel perimetru. Iar exemplele pot continua adăugând pe listă soluții pentru managementul deșeurilor, soluții de supraveghere pentru siguranța cetățenilor. Recent, la Constanța, o parte dintre aceste exemple au devenit realitate.

De curând, Telekom Romania a lansat în Constanța un nou proiect-pilot de tip Smart City, după cel implementat în București în 2016. Este vorba despre soluții pentru parcare și iluminat inteligent. Unul dintre stâlpii de iluminat este multifuncțional și include o componentă de supraveghere video, stație de încărcare electrică pentru autovehicule, senzori pentru mediu, display LED, precum și wi-fi gratuit.

Mai exact, soluțiile implementate de Telekom Romania în zona Sălii Sporturilor din Constanța constau în echiparea unei parcări de 50 de locuri – cu senzori conectați la o platformă care procesează în timp real informațiile privind disponibilitatea locurilor de parcare, cinci stâlpi de iluminat care au la bază tehologia LED, un pilon multifuncțional care integrează nouă funcționalități și conectivitate wi-fi gratuită pentru persoanele aflate în zonă.

Soluția de parcare inteligentă se adresează șoferilor care pot vedea în timp real care sunt locurile de parcare disponibile, prin intermediul aplicațiilor pentru telefoanele mobile. Astfel se reduce timpul petrecut în căutarea unui loc de parcare, iar traficul se fluidizează considerabil.

Soluția de smart lighting, controlabilă de la distanță, eficientizează consumul de energie folosind tehnologia LED, reglând intensitatea luminoasă a becurilor în funcție de profilul sau de cerințele zonei deservite.

Pilonul multifuncțional asigură componenta de securitate urbană, dispunând de camere de supraveghere cu un unghi de 360 grade. În plus, este dotat cu senzori de temperatură, de vânt, de presiune și de zgomot, punând la dispoziție, în timp real, informații relevante despre calitatea mediului din oraş. Pe baza acestora, primăria poate lua decizii privind îmbunătățirea vieții cetățenilor. În acest fel este încurajat transportul ecologic, iar atractivitatea zonei poate crește atât pentru cetățenii orașului, cât și pentru turiștii aflați pe litoral, care adoptă un mod sustenabil de transport propriu.

Proiectul dezvoltat de Telekom Romania la Constanța ca parte a angajamentului asumat de Deutsche Telekom de a inova în domeniul digitalizării a fost implementat împreună cu furnizorul de tehnologie ZTE. Iar acesta nu este decât începutul. Pentru că la Telekom Romania viitorul se întâmplă azi.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.