Scriitoarea și asigurările. Interzis cardiacilor

Scriitoarea și asigurările. Interzis cardiacilor

Scriitoarea Angela Tocilă a trecut printr-o aventură demnă de filmele cu proști, după o călătorie în America. Întâmplarea nefericită a fost ca a doua zi după ce a aterizat să fie internată în spital. Cum reacționează asigurările? Luați preventiv o pastilă pentru dureri de cap. Povestește ea pe îndelete eficiența unei asigurări.

„O persoană, să zicem Angela Tocilă încheie o poliță de călătorie cu o societate celebră de asigurări, să zicem Allianz Țiriac. Persoana (adică eu) ajunge la Urgențe cu Ambulanța a doua zi după ce-a pășit pe pământ american, respectiv pe 15 mai 2017. Pe 16, imediat după externare, persoana (eu) sună la numărul indicat pe poliță, trimite documente, se deschide dosar de daună și stă liniștită. Așteaptă. De la compania de asigurări i se mai cere, după 1 lună, acceptul de a i se accesa documentele din spitalul din USA. Persoana o listează, o completează, o scanează și o trimite și apoi așteaptă. Iar. De la asigurări nu mai primește nimic timp de 4 luni, în schimb primește de la spitalul din USA somații de plată. Persoana trimite mail la asigurări, i se răspunde după o săptămână și i se cere să facă dovada că a părăsit România ca să ajungă în USA!!! Și fișa medicală completă de la medicul de familie.
Persoana trece prin diferite stări: de la perplexitate la sentimentul că a fost teleportată într-un univers paralel sau că s-a transportat în timp, în filmul Idiocracy.
După ce-și revine cât de cât, trimite un mail sarcastic companiei de asigurări prin care se declară foarte curioasă și chiar cere instrucțiuni despre modul în care ar putea furniza dovada, alta decât cea a biletului de avion Budapesta-Newark, Budapesta fiind capitala altei țări decât România.
Persoana asigurată de marea companie sună azi la medicul de familie și cere să i se dea fișa medicală, dar i se răspunde că este ilegal ca o companie de asigurări să ceară așa ceva, iar în cazuri extraordinare, cu acceptul asiguratului, demersurile trebuie să le facă asiguratorul nu asiguratul.
Buuuun… Alt mail sarcastic. Răspunsul mă năucește. Mi se cere ca dovadă că am părăsit România nici mai mult, nici mai puțin decât rovignetă sau bon de alimentare combustibil. Dude, never go full retarded… Eu nici măcar nu merg pe autostradă la aeroport în Budapesta și nu alimentez ever în Ungaria! Doar cine se rătăcește în Budapesta 2 zile alimentează în Ungaria!
Fac copie după prima pagină a pașaportului și după cea cu ștampila vămii americane și le trimit. Acum aștept răspunsul că am făcut doar dovada intrării într-o altă țară, pe un alt continent, departe, peste o baltă mare, dar că tot n-am făcut dovada IEȘIRII din România!
#Dumniezo!!!”.

Notă: Text și foto preluate de pe contul autoarei, cu acordul ei.

20 comentarii la “Scriitoarea și asigurările. Interzis cardiacilor”

 1. Angela Tocila spune:

  De-acum înainte știu cum să procedez: îmi fac selfie cu piloții, cu vameșii și cu Trump. Și cu branulele :)))

  1. Tiberiu Lovin spune:

   Si daca Trump a tras o fuga pana-n Oradea sa tepuiti firma de asigurari? Asa vor zice, daca n-ai dovada :))) . Fotografiile nu se pun 😛

  2. Beldea Stelica spune:

   Doamne ferește…Nu pot sa cred..
   Cît cretinism…..
   Sper Să nu te pună la plată….

 2. Liviu spune:

  E discutabila situația, dar de principiu asiguratorul solicita acea dovada a ieșirii din tara ( având în vedere faptul ca evenimnetul a fost practic întâmplat în prima zi de valabilitate a politei) întrucât polita se emite doar dacă clientul este în tara la momentul emiterii!
  E stipulat dealtfel și în condiția de asigurare!
  Probabil acesta a fost și motivul întârzierii….

  1. Tiberiu Lovin spune:

   Cate dovezi mai vor? 🙂 Cand ajunge un spital din SUA sa-ti trimta somatii e cam nasol.

   1. Liviu spune:

    Aici nu e Vorba de somația de plata!
    E normal ca spitalul sa o facă! Ei au prestat un serviciu ce trebuie plătit, iar ei în definitiv nu au nici o treaba cu asiguratorul ; ei nu au avut internat în spital asiguratorul!
    Eu nu ironizeaz pe nimeni, doar încerc sa prezint situația văzută neutru cat se poate de simplu!
    Nu țin partea asigurătorului, dar cu toate ca va voi supăra, sa știți ca tot ce a cerut e legal, corect și in strânsa leagtura cu polita de asigurare!
    În. Ciuda faptului ca nu am mai multe date( care mi ar fi utile sa va pot da un sfat complet) tot ce va pot spune e ca ar trebui sa găsiti o modalitate de a arata când ați părăsit România în drum spre Budapesta!
    Acest aspect este determinant, iar faptul ca spitalul va someaza nu are ptr ei nici o relevanta!
    Ei nu contesta actul medical sau ca nu ați fi fost în acel spital, ei doar vor sa vadă ca polita a fost legal încheiată ; înainte de a părăsi România!
    Dacă îmi veți furniza mai multe detalii( cum și prin cine ați încheiat polita va pot acorda mai multe sfaturi de cum trebuie sa acționați)
    Aceste elemente pot sa fie foarte importante în ecuația data!
    Eu sunt Broker și cunosc foarte bine ce aspecte vizează asiguratorii în lichidarea unui dosar de dauna, iar faptul ca a durat atât de mult, îmi da de gândit….
    Va stau la dispoziție dacă credeți ca va pot ajuta( eu sunt sigur)😉

    1. Vasile spune:

     Eu cred ca astia nu pot fi numiti decat niste handicapati, care in prima zi iti spun ce documente sa trimiti, dupa 4 luni dupa ce se trezeste careva din betie iti spuine ca mai trebuie sa trimiti ceva, apoi dupa ce se scarpina la coaie ii vine-n minte ca mai trebuie ceva… Parerea mea.

    2. catalin spune:

     dl. Liviu, matale poti gandi normal macar o secunda ? Asiguratorul vrea sa se asigure ca polita a fost incheiata legal ? Intelegi ce enormitati debitezi ? Dar cand a incasat banii nu si-a pus problema daca e incheiata legal ? Fratilor, v-au deformat astia bunul simt in gandire ? Cum sa ajungi sa justifici asemenea imbecilitati ?

  2. Polita a fost incheiată pe 8 mai, plecarea a fost pe 13 mai, incidentul din USA pe 15.

 3. Sailor man spune:

  Pai de ce vrea asiguratorul sa-i dovedesc eu ca am incheiat polita inainte de iesirea din Romania ?! Are si el un exemplar al politei !

  Termenii si conditiile impuse de cineva intr-un contract preformulat nu pot excede Legii.Aceste conditii sunt sunt de atata vreme impuse si contestate putin spre deloc incat unii chiar le cred normale.
  Sunt niste gaselnite care sunt folosite pt a nu plati…efectiv asta sunt.

  Eu am avut suturi cu niste Generali.

  S-a rezolvat in 2 saptamani :reclamatie ANPC,reclamatie ASF,plangere penala sub aspectul savarsirii infractiunii de inselaciune,plangere depusa la Ministerul Public care a indrumat-o unde a trebuit.Cineva,atentie ! nu o entitate abstracta numita ,,asigurator” ,cineva in carne si oase a dat explicatii unui procuror pus pe fapte mari.

  ,, Cand nu-i poti convinge ameteste-i de cap”

  Ei mizeaza pe nestiinta ta,pe bunul tau simt ,pe frica ta si pe lehamitea crea te cuprinde.

  Tu doar ai rabdare si trage in ei din orice pozitie.

  1. alunelu spune:

   Eu mi-am facut asigurare de calatorie din fata laptopului, nu am calcat in sediul lor ca sa stie daca eram sau nu in tara. M-au pus sa bifez ca sunt in tara si cam atat. De aia cer dovada ca esti in tara in nomentul incheierii politei.

 4. Cornel spune:

  Ciup,ciup,ciupercuta tra la la…pai mi se pare o prostie sa faca dovada asiguratul ca a iesit din tara din moment ce asigurarea are o data la care incepe efectiv sa acopere daunele si o data la care expira,mai are specificat si zona pentru care este valabila asigurarea si mai ales ceea ce asigura aceasta polita asigurativa,in concluzie,doar in Romania orice logica isi pierde sensul!

  1. Liviu spune:

   :-)))
   Am sa dau un raspuns pentru toti.
   Asa cum spunam sunt broker si stiu ce vorbesc.
   Cum am spus nu tin partea asiguratorului mai ales ca aici pe blog chiar nu am nic un interes si incerc sa vorbesc pe intelesul tuturor, in ideea ca nu toti sunt familarizati cu mecanismele aferente.
   In asigurari oricare ar fi ele intra in OBLIGATIA persoanei asigurate sa faca DOVADA prezentarii tuturor actelor care ii stau la indemana in a dovedi producerea riscului , precum si tot ce poate face dovada ca a fost in risc.(ptr unii poate fi aberant dar asa e!; repet sunt neutru si nu bat campii…..)
   Revenind la situatia care vad ca pe unii care chiar nu au nic o treaba isi dau cu pararea neavizati emitand ipoteze fara nici un suport; situatia se prezinta in urmatorul mod si aici voi face referire la situatii ipotetice care pot fi considerate de asigurator ca fiind chiar reale.
   Clientul ori care ar fi el poate achizitiona polita in momentul in care el nu mai era in tara , el poate sa o achizitioneze prin servicii on-line si plata deasemena on-line , si se poate crede( in functie i de ce afectiune a generat utilizarea politei ca acel client avea deja cunostinta ca riscul este produs dar nu are polita , si ca sa intre in risc cumpra polita in timp ce nu mai era in tara , prin internet si o utilizeaza in relatia cu furnizorul de servicii medicale .Despre asta vorbim: In conditia de asigurare scrie clar ca polita se incheie doar daca clientul care o achizitioneaza este in tara la momentul solictarii, de la caz la caz aiguratorul printr-o solicitare din partea cleintului poate acorda o derogare astfel incat polita sa fie emisa dar valabilitatea ei nu va fi imeidiata , tocmai pentru a preveni situatii in care tu client esti deja la spital si riscul este produs.
   Asigurarile sunt incheiate intotdeauna pentru a acoperii o eventuala situatie posibila , probabila , si incerta, dar intotdeauna inainte de producerea riscului.
   Aceasta este una din definitiile asigurarilor si rezulta clar si implicit de ce au solicitat acele dovezi.
   Acum mie personal mi s-a parut totusi un timp destul de mare pentru solutionare, ceva este incomplet si de aceea nu pot sa spun cu certitudine faptul ca au s-au nu dreptate, insa in privinta celor solictate au dreptate!
   In afara asiguratorul lucreaza cu un broker international specializat in astfel de operatiuni care este mandatat clar pentru anumite lucrari si e posibil ca si aici sa fie o problema a lor.
   Eu personal am avut o situatie similara cu un client care avea incheiata o astfel de polita cu un alt asigurator si care deasemena in SUA lucra pritr-un corespondent( broker),si care in momentul in care clientul a ajuns la spital, brokerul adat ok pentru demararea actelor medicale.
   Clientul a fost internat si urma sa fie operat, dar din Romania nu vena nici un accept pentru sumele ce se doreau a fi achitate.Practic clientul a avut o criza de rinichi datorata unei pietre.Aici in conditia de asigurare era stipulat ca pentru acest tip de afectiune asiguratorul plateste doar ameliorarea si nu altceva.Clientul a fost nevoit sa se intoarca in Romania sa isi continue operatia intrucat in SUA la spital i-au introdus o sonda prin canalul urinar pentru a emilina piatra, sonda pe care cei de ;la spital nu au vrut sa o mai scoata( e de ras , dar asa s-a intamplat) si asta datorita unei neatentii a celor care reprezentau asiguratorul in SUA.In mod normal clientul a fost pus pe picioarare iar interventia inceputa si netaerminata nu era imperios necesara .Clientul datorita acestui aspect nu a ramas dator in SUA , iar asiguratorul a platit doar serviciiul de ambulanta si spitalizarea si ameliorarea pentro zi, restul ramanad insarcina reprezentantului din SUA.
   Deci asa cum vedeti sunt si erori.
   In cazul de fata , ma repet: am informatii extrem de putine pentru a ma pronunta, insa ceea ce au cerut este perfect legal si corect, ceea ce insa lasa de dorit este timpul atat de mare.
   Timpul atat de indelungat poate fi datorat si raspunsul cu intarziere pe care l-ati furnizat sau nu catre asigurator.Repet ; nu vreau sa ofensez pe nimeni dar aici e ca la tenis de masa: daca ei trimit ceva spre tine iti raspund atunci cand primesc inapoi ceva, daca ceva lipseste si sa stiti ca nimani nu se agita; raspund doar atunci cand au primit ce au solicitat.Mingea e la tine…….
   Totusi o convorbire telefonica cu un reprezentant daca nu a fost iar ma pune pe ganduri…….
   Sa stiti ca azi nimeni nu cauta un nod in papura pentru a nu plati, dar daca il vad nu au nici o ezitare in ati arata veriga slaba.
   Eu am avut despagubiri pentru clienti de ai mei in valori foarte mari si sa stiti ca nimeni nu cautat nod in papura sa nu plateasca, au fost necesare o serie de acte dar s-a platit.
   Am avut si situatii hilare in care un client a venit din Spania cu o nota de plata de la un spital in valaore de 700 eur scrisa de mana pe o bucata de hartie , parca rupta dintr-o foaie mai mare, fara stampila fara un antet, iar asiguratorul a platit fara nic o problema.Dauna a fost avizata de acolo in tinp util, clinetul a mai prezentat si un bon de la o casa de marcat a unei farmacii cu mediacatia prescrisa.Incredibil dar adevarat,; a fost necesara traducerea ( tot in sarcina asiguratului sta si asta !) si s-a vazut ca ce era scris facea referire precisa la actul medical si tot ce se facuse legat de acea situatie.
   Eu cred ca daca puteti arata ca polita a fost corect incheiata , adica cu dumneavoastra in tara la momentul emiterii este problema rezolvata.
   Nu vreau sa va infulentez in ceea ce vreti sa faceti dar pe banii dumenavoastra puteti sa dati in judecta pe cine vreti, dar aici nu aveti toti asi in maneca.La asiguratorul respectiv sunt trasate clar in conditia de asigurare pe care ati semnat-o odata cu eliberarea politei si cu care ati fost de acord, obligatiile dumneavoatra, inclusiv cu furnizarea informatiilor despre starea de sanatate la momentul incheierii poltei de asigurare.
   Eu va spun toate acestea pentru a sti la ce va expuneti,si ma repet eu nu tin partea lor, doar vreau sa va rezolv situatia in care sunteti.
   Faptul ca aveti o somatie de plata nu impresioneaza pe nimeni de la ei, si asta nu aduce nimic in elucidarea faptului daca polita de asigurare a fost legal si corect intocmita.
   Aici cred ca e problema de se tergiveseaza problema , si sa stiti ca suma e pe plan secund.
   Ce au cerut e corect inclusiv cu fisa medicala de la medicul de familie, pe care el are obligatia legala sa o puna la dispozitie, fireste au si ei o copie politei , dar ei va intreaba cum si cand ati achizitionat-o si daca la acel moment erati sau nu in tara. Daca polita se inecehei cu cleintul in tara , cel care va incheie polita are obligatia sa va solicite o copie actului de identitate pe care pune semantura si atesta ca persona din act avenit in fata sa si asolcita si semnat pe polita, daca inschimb polita a fost achizitionata on-line sa stiti ca ei pot vedea usor ip-ul de internet de pe care s-a emis comanda si astefel de aici poate sa fie generata intreaga poveste………

   1. Polița a fost incheiata personal, nu online. Ieri am primit mail cum ca pot da declaratie pe proprie raspundere că am ieșit din țară și să le trimit adeverinta medicala din care să rezulte daca sunt inregistrata ca bolnav cronic sau nu. Aici e batalia, daca aveam un puseu al unei conditii de sanatate pre-existente, despăgubirea e doar pana in suma de 1000 Euro. Factura spitalului din USA de e de aproximativ 8000 USD.

 5. Liviu spune:

  Da ; asa este!
  Piteri da declaratia daca stiti ca lucrurile ada sunt!
  Legat de puseul acut , vor plati integral doar daca din actele medicale va rezulta ca afectiunea nu era cronica!
  Necunoasterea din partea asiguratului legat de preexistenta acelei afectiuni nu il absolva !
  Daca a
  Insa asa cum spuneam din actele si informatiile venite de la medicul de familie si nu numai rezulta ca acel puseu se putea datora si unei afectiuni care nu a fost descoperita ca fiind prezenta , dosarul de dauna e de plata integral!

  1. Am scos adeverința deja de două zile, medicul mi-a spus să nu le-o dau decat daca mi-o cer. Nu am nicio afectiune cronică, așa cum rezultă și din adeverință. 🙂

 6. Liviu spune:

  Atunci in mod clar nu au nici un motiv sa refuze sa plateasca si diferenta de la cei 1000 eur pana la 8000usd
  Exista posibilitatea ca afectiunea respectiva sa fi debutat chiar atunci , chiar daca are simtomatologia unei afectiuni cronice.
  Acum eu sper ca lucrurile sa intre in normal i sa notifice spitalul ca vor efectua plata ei.
  Daca refuza trebuie ca refuzul sa va fie dat in scris si motivat.
  Eu sper ca nu va fi , dar daca vor continua pe acest drum imi spuenti aci si va mai dau o cale de atac!
  Uzam de ea doar daca refuza plata integrala!

 7. Angela Tocila spune:

  Mă simt datoare să vă informez că au plătit tot, până la ultimul cent. Aproape 10.000 USD. Știe cineva cum retrag anunțul ”vând rinichi” de pe OLX? ;D

 8. Istvan Moldovan spune:

  Daca imi permiteai sa
  comentez iti dadeam
  un sfat bun.
  Am fost 10 ani ghid… So…, niciodata sa nu iti faci asigurare la imbecilii din tara noastra. Oriunde
  mergi, intri la primul
  asigurator si iti faci o asigurare se sanatate de 10-50
  usd pentru turisti. Aceea
  se
  olteste automat,
  nu te bate la cap
  si suna spitalul
  direct la
  asigurator. De
  ex in Thailanda nici nu accepta asiguraro din strainatate. Si acolo pretul
  e de
  10
  usd
  pe luna la
  asigurare pe care orice spital
  o accepta.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.