CoderDojo, locul în care copiii se pregătesc să aducă viitorul printre noi

CoderDojo, locul în care copiii se pregătesc să aducă viitorul printre noi

CoderDojo este o comunitate globală de cluburi de programare, proiectul fiind înființat  în 2011, în Irlanda, de către James Whelton, un licean pasionat de informatică, și de către Bill Liao, un filantrop vizionar, sensibil față de ideile care pot schimba în bine viitorul omenirii. De la inițiativa celor doi, CoderDojo s-a dezvoltat continuu, fiind un context în care tinerii învață programare într-un mod informal și deschis.

În România funcționează 40 astfel de Dojo-uri, București având unul dintre cele mai puternice dintre ele, CoderDojo Bucureşti Nord.  În ultimii șase ani, CoderDojo București Nord a fost susținut de de Telekom Romania și de Fundația Telekom Romania. Anul acesta peste 200 de copii cu vârste curpinse între 6 și 17 ani s-au înscris la aceste ateliere de programare și robotică. Atelierele de Algoritmică, Arduino, Java Minecraft, Khan și Scratch se desfășoară atât pentru începători, cât și pentru avansați, sub coordonarea celor 22 de mentori voluntari. Cei mai mulți dintre aceștia sunt experți în programare, iar printre ei  se numără atât părinți care dețin cunoștințe în domeniu, cât și foști elevi ai primelor ateliere.

Cele mai solicitate antrenamente sunt cele de programare pentru începători, oferite de platformele Khan Academy și Scratch, și în cadrul cărora sunt înscriși 100 de copii. În același timp, 60 de copii participă  la atelierele Khan și Scratch pentru avansați, în cadrul cărora copiii vor lucra în echipe și vor realiza proiecte cu teme alese de ei sau propuse de mentori. Prin intermediul acestor ateliere copiii își dezvoltă abilități de lucru în echipă, de comunicare, învaţă care sunt etapele de derulare ale unui proiect, proiectează jocuri și  învaţă să le programeze, să le testeze și să le prezinte în fața unei audiențe.

Un alt atelier este cel de Arduino, în care copiii învață tainele electronicii asistate pe calculator, care se bazează pe un microcontroller conceput pentru a interacționa cu mediul prin intermediul unor senzori și sisteme de acționare. Pentru scrierea programelor ce rulează pe microcontroller se folosește limbajul de programare C. În cadrul acestui atelier, mentorii îi pregătesc pe copii pentru o viitoare carieră în domeniul Internet of Things. Copiii vor fi inițiați în folosirea componentelor hardware – circuite electronice bazale, LED-uri, difuzoare – toate acestea fiind controlate de microcontroller-ul Arduino.

Atât pentru un copii, cât și pentru mulți dintre noi, tot ceea se întâmplă în acest atelier ține de  domeniul know-wow-ului!

În cadrul atelierului de Java Minecraft, 33 de tineri vor fi îndrumați și asistați să înțeleagă mecanismele de programare implicate în super popularul joc Minecraft, care a înregistrat peste 100 milioane de jucători la nivel mondial. Copiii vor face modificari ale acestui joc folosind limbajul de programare Java. Cu alte cuvinte, vor crea versiuni ale acestuia, ceea ce, trebuie să recunoaștem, este  știință deghizată în joacă.

Anul acesta, a fost introdus și un atelier de Algoritmică, în cadrul căruia 11 tineri vor pătrunde în tainele algoritmilor din matematică și din informatică, cele două științe fiind simultan implicate în înțelegerea întregului proces. Acolo, cei înscriși vor parcurge noțiunile fundamentale, învățând algoritmi și programare în limbajul C.

Pe scurt, la CoderDojo București Nord viitorul se întâmplă azi, prin antrenarea celor care vor modela felul în care va arăta lumea de mâine. Este un loc în care sunt pregătiți viitori maeștri care vor dezvolta soluții informatice privind remodelarea industriei IT&C. Singura condiție este ca ei să-şi dorească să facă acest lucru. De celelalte aspecte importante se ocupă Telekom Romania și Fundația Telekom Romania, sponsorii proiectului.

Despre condițiile înscrierii în atelierele CoderDojo Bucureşti Nord puteți afla mai multe accesând coderdojo.ro/locatii/bucuresti-nord, iar persoanele interesate să devină mentori voluntari pot afla paşii de urmat.

 

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.