Pleșu: „Cultura este o fandoseală nerentabilă”. Top scriitori milionari

Pleșu: „Cultura este o fandoseală nerentabilă”. Top scriitori milionari

Cu umorul său oscilant, Andrei Pleșu susținea acum doi ani într-o conferință: „Cultura este o fandoseală nerentabilă, cinstit vorbind. Daca are o utilitate este când îi face curte unei domnișoare” (video). Auditoriul a râs. Sigur, nimeni nu a îndrăznit să-l întrebe cum îi asigură confortul această fandoseală. Am văzut abia astăzi acest discurs și m-am întrebat după primele trei minute cum poți ataca umorul nefondat, pentru că am citit și-am cunoscut mulți oameni bogați din cultură. România n-are un top al acestora. Și aici nu mă refer la comercianții de antichități și impresarii de artiști. Mă voi opri doar la capitolul scriitori, categorie din care face și domnul Pleșu. Și mi-am aruncat privire pe ultimul top internațional al milionarilor din cărți. Sigur, noi nu vom avea acolo un astfel de scriitor prea curând, mai ales dacă nu emigrează. M-am gândit că poate ar fi interesant și pentru puținii mei cititori, care nu cred că a avea cultură e util doar pentru a cuceri o femeie sau un bărbat. Sigur, putem înțelege și aprecia ironia lui Andrei Pleșu, dar, din păcate, în România e într-adevăr nerentabilă. În general. Să privim în curtea celorlalți.

J.K. Rowling – 1 miliard de dolari

Joanne Kathleen Rowling este o scriitoare şi producătoare de film britanică care deţine recordul de a fi primul scriitor care atinge o avere de 1 miliard de dolari. Scriitoarea s-a născut în Yate,Glouchestershire, Anglia pe data de 31 iulie 1965. Seria care i-a adus popularitatea şi a făcut una dintre cele mai bogate persoane private din Marea Britanie este Harry Potter. Prima parte a serie, Harry Potter şi Piatra filosofală, a fost publicată în 1997 şi a devenit un fenomen internaţional. O scurtă istorie a acestui succes. Părinții ei s-au cunoscut în tren, iar idee cărții i-a venit în tren. A trecut printr-un divort și depresie, dar a rămas cu o fetiță. Copil lângă care scria la carte în cafenele, pentru că apartamentul permis nu avea încălzire. Cartea a fost respinsă de 12 edituri și a ajuns pe piața doar pentru că șeful unei edituri și-a rugat fiica de 18 ani să revizuiască un capitol. Începutul a avut loc în 1997. De atunci, Jo este una dintre cele mai bogate și influente femei din Anglia.

Paulo Coelho – 500 milioane de dolari

Paulo Coelho s-a născut în Rio de Janeiro pe data de 24 august 1947. În 1988 a publicat “Alchimistul” care a devenit un bestseller mondial. Cartea s-a vândut în aproximativ 65 milioane de exemplare şi deţine recordul pentru cea mai tradusă carte scrisă de un autor încă în viaţă. În total cărţile lui s-au vândut în peste 150 milioane de exemplare.

James Patterson – 470 milioane de dolari

James Patterson s-a născut în Newburgh, New York, pe data de 22 martie 1947. James a scris mai multe serii de succes printre care cea care iese în evidenţă este seria Alex Cross. Cărţile lui s-au vândut în peste 300 de milioane de exemplare. Deţine recordul de cele mai multe bestseller-uri scrise, 76 la număr.

Stephen King – 400 milioane de dolari

Stephen King s-a născut în Portland, Maine, USA, pe data de 21 septembrie 1947. Acesta este supranumit regele genului horror şi cărţile lui s-au vândut în peste 350 milioane de exemplare în toată lumea.

Danielle Steel – 385 milioane de dolari

Danielle Steel s-a născut New York pe data de 14 august 1947. Aceasta şi-a petrecut mare parte din copilărie în Franţa şi, după ce părinţii ei au divorţat, s-a mutat în New York. Aceasta a început să scrie prima ei carte la 19 ani şi de atunci a publicat peste 70 de cărţi. Majoritatea cărţilor ei sunt inspirate din numeroasele mariaje eşuate.

Nora Roberts – 350 milioane de dolari

Nora Roberts, pe numele ei real Eleanor Marie Robertson, s-a născut în Silver Spring, Maryland,USA, pe data de 10 octombrie 1950. Este o scriitoare prolifică, având publicate peste 200 de cărţi.  Aceasta este celebră pentru obiceiul ei de a scrie 8 ore pe zi, şapte zile pe săptămână. Autoarea publică sunt mai multe pseudonime precum J.D.Robb, Sarah Hardesty.

Barbara Taylor Bradford – 300 milioane de dolari

Barbara Taylor Bradford s-a născut în Leeds, Yorkshire, Anglia pe data de 10 mai 1933. Aceasta a devenit celebră datorită romanului ei de debut “O femeie de succes” care s-a vândut în peste 30 milioane de exemplare.

John Grisham – 220 milioane de dolari

John Grisham s-a născut Jonesboro, Arkansas, USA pe data de 8 februarie 1955. Înainte de a deveni scriitor cu normă întreagă el a practicat o lungă perioadă de timp avocatura. Această profesie i-a inspirat o parte din cărţi şi l-a împins să publice în 1989 prima lui carte “A time to kill”.

În 1991 a publicat primul lui bestseller, “The Firm”, care s-a vândut în 7 milioane de exemplare. Cartea a fost ecranizată în 1993 avându-l pe Tom Cruise personaj principal.Acesta a publicat numeroase bestseller-uri şi a câştigat renumele de “cel mai vândut scriitor al anilor 90”.

Allison DuBois – 200 milioane de dolari

Allison DuBois s-a născut în  Pheonix, Arizona,USA pe data de 24 ianuarie 1972. Aceasta este cunoscută pentru serialul Medium a cărui inspiraţie a fost cartea acesteia, “Don’t Kiss Them Good-Bye”.Există o controversă în jurul scriitoarei deoarece aceasta pretinde că este un medium şi poate comunica cu cei decedaţi.

Dean Koontz – 145 milioane de dolari

Dean Koontz s-a născut în  Everett, Pennsylvania,USA pe 9 iulie 1945. Este cunoscut pentru cărţile sale thriller unde încorporează elemente horror, science fiction, mister şi satiră. Acţiune din multe dintre romanele sale este localizată în Orange County, California. Cărţile lui au fost traduse în peste 38 de limbi şi s-au vândut în  peste 450 milioane de exemplare în toată lumea.

Surse informații: google, wikipedia și carti care contează.

 

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.